ponedeljek, 24. september 2012

Solo vzpon na Blegoš, 23. september 2012

Danes sem se slabšemu vremenu navkljub odločil za vzpon na Blegoš. Glavni razlog je bila predvsem moja nestrpnost, saj smo bili nazadnje gor 1. julija in me je mučila radovednost, kaj se je vremenskega dogajalo gor čez poletje. Trenutna napoved ni bila preveč obetavna. Zunaj je bilo kar nekaj srednje oblačnosti. Po ljubljanski sondaži je imela oblačnost gornji rob na okoli 2200 metrov. Na Kredarici je bilo seveda sončno, bohinjski greben na jugu pa je bil zavit v oblake.

Kredarica (Vir: ARSO)
Odpravil sem se precej pozno, okoli 11. ure. Pot je bila večinoma suha, le med Žirmi in Hotavljami je že kar precej deževalo. Takoj pod Blegošem je bilo na srečo spet suho. Tako sem se z avtomobilom povzpel vse do Črnega Kala, kjer pa je sledil šok - povsod je bilo namreč polno avtomobilov. Na srečo sta se ravno dva odpeljala, nakar sem parkiral in se odpravil po planinski poti na Blegoš.

Južna stran pobočja v megli (zavetrje), na severni se je videlo tudi v dolino.
Po dobrih 100 metrov vzpona se je na južni strani pobočja že pojavila megla, ki se je tam zadrževala ves čas mojega vzpona. Na približno dobri polovici poti, se je slišal hrup izpred koče, kjer sem kasneje, ko sem menjal registrator temperature, izvedel, da je potekal tradicionalni, že 14. kolesarski vzpon na Blegoš. Registrator na drevesu sem zamenjal brez težav, kljub občasnim močnejšim sunkom zahodnika.

Merilno mesto tik pod vrhom Blegoša.
Po zamenjavi registratorja sem se nato spustil mimo koče po avtomobilski cesti do Črnega Kala. Ko sem se peljal nazaj proti Hotavljam, se je oblačnost še nekoliko dvignila in skozi je občasno že tudi posijalo sonce.

Krave, ki so na vrhu Blegoša vsako poletje, so že umaknili v dolino.
Maksimalna temperatura minulega poletja je bila na Blegošu 26,2 °C dne 20. in 21. avgusta. Na moji postaji Petkovec sem imel takrat za primerjavo 34,8 °C, na uradni postaji Ljubljana Bežigrad pa je bilo 36 °C. Minimalna temperatura je bila 1 °C 20. septembra. Ob izraziti hladni fronti 13. septembra je morda tudi na Blegošu padla kakšna snežinka, saj je bila temperatura po ohladitvi 1,4 °C. Za kakšno snežno odejo pa ni bilo ugodnih pogojev, saj je ohladitev zamujala za najmočnejšimi padavinami. Če bi ohladitev pohitela za kakšne 2 ali 3 ure, bi bil tudi Blegoš bel. Več o podatkih pa kasneje.
 
Pripravil: Iztok

0 komentarji:

Objavite komentar