sreda, 31. oktober 2012

Obnova merilnega mesta na Javorniku, 26. oktober 2012

Nemalokrat ob pogovoru po uspešno zaključeni odpravi kujemo načrte za prihodnje aktivnosti društva. Tako so tudi prve ideje o posodobitvi merilnega mesta v hribih z najdaljšim časovnim nizom meritev vzniknile ob prijetni večerji po obisku Trnovskega gozda.

Jesen na pobočjih Javornika.Merilno mesto na Javorniku že drugo leto kljubuje zahtevnim vremenskim razmeram, ki so pustile nekaj posledic tudi na nosilnem stebru. Te so bile, poleg bližajočih se snežnih padavin, glavni razlog za hitro izvedbo projekta - zamenjavo in utrditev konstrukcije in zaklona.

Na tokratno odpravo smo se podali dan pred večjo spremembo vremenske situacije ter tako ravno še ujeli dovolj ugodne razmere za izvedbo načrtov.
Vpliv bližajoče se vremenske motnje se je kazal že zjutraj, ko so oblaki iznad Dinarske pregrade prekrili tudi nebo nad Logatcem, kjer smo se tokrat zbrali trije člani društva: Iztok, Luka in Robert. Po obvezni debati o zanimivi vremenski situaciji, ki se nam je obetala, smo z orodjem in materialom za novo merilno mesto napolnili avto, prisedli še sami in se odpeljali proti zahodu. Že kmalu nad Črnim Vrhom nas je zajela megla in v podobnih vremenskih razmerah smo prispeli tudi do izhodišča. Na poti proti merilnemu mestu so nas spremljale posamezne dežne kaplje in zmeren jugozahodnik, ki se je na grebenu še nekoliko okrepil. Vremenske razmere so postale značilne za to območje, lahko bi jih poimenovali kar javorniške.
Skozi meglo proti vremenski postaji.Po kratkem dostopu smo poprijeli za kramp, previdno odkrili travno rušo in nekoliko nezaupljivo začeli kopati luknjo za nov steber. Pričakovali smo, da se nam bo glede na kraško površje po robu kmalu postavila kakšna skala, vendar se na presenečenje vseh kaj takega ni zgodilo in prostor za merilno mesto je bil hitro pripravljen.
Čakalo nas je še vrtanje lukenj v aluminijasto cev in lesen steber, ki pa se je že po nekaj minutah prelevilo v razmišljanje kako ta opravek končati brez vrtalnika. Polna akumulatorja sta se namreč pri temperaturi zraka okoli 8°C kaj hitro izpraznila in s tem še nekoliko popestrila dopoldne na Javorniku. Kombinirke v sodelovanju s svedrom so se izkazale za dobro rešitev in vse je bilo nared za postavitev stebra. Po zadnji napeti jeklenici je svoje mesto na njem dobil še nov, tudi nekoliko posodobljen zaklon, ki je trenutno nameščen 2 m nad tlemi.
Vrtanje lukenj.
Postavljanje stebra.Tokrat smo bili dobro usklajeni z vremenom, saj je pričelo deževati ravno ob zaključku našega dela, ko je bilo slišati celo oddaljeno grmenje. Po spolzkem jesenskem listju smo previdno sestopili do izhodišča, od koder smo se odpeljali nazaj v Logatec. Odpravo smo, kot je že kar v navadi, zaključili z malico in zanimivo debato.
Iztok, Luka in Robert
Obnovljeno merilno mesto.Sneženje smo tokrat načrtno prehiteli, naslednja objava pa bo morda že bolj zimsko obarvana.

Pripravil: Luka

0 komentarji:

Objavite komentar