sreda, 28. november 2012

Z vetrom v kosteh na Blegošu, 25.11.2012

Od našega zadnjega pobiranja podatkov na Blegošu sta minila dobra dva meseca. Tako smo se odločili, da izkoristimo še zadnji vikend dokaj "lepega" vremena in se odpravimo na Blegoš. Pričakovali smo, vsaj glede na kamere, da bo gor megleno in turobno vreme, na našo srečo pa je bila realnost še precej bolj divja. 

Ko smo se peljali od Žirov proti Hotavljam so se že kazali prvi znaki modrine. Takoj sem pomislil, da bo morda gor vendarle sonce, ampak pogled proti Blegošu je kazal oblačno kapo. Po slabi uri vožnje smo nato prispeli preko Hotavelj do Črnega kala, kjer smo parkirali in se nato odpravili peš proti vrhu. Na našem izhodišču je bilo že nekoliko bolj vetrovno a še vedno razmeroma oblačno vreme.

Pot do vrha je minila hitro predvsem zaradi zanimivih debat. Na grebenu se že kaže sonce.

Takoj, ko smo iz gozda prispeli na odprt greben, je potegnil zmeren JZ veter. Na hitro smo odčitali naš datalogger ter ga namestili nazaj. V času našega odčitavanje loggerja je bila temperatura precej nizka in veter je še stopnjeval občutek mraza.
Montiranje zaklona v vetru in nizki temperaturi na drevesu ni ravno mačji kašelj.

Na vrhu smo se malo poigrali ter ugibali kakšna je temperatura. Zmagovalec sem bil jaz,  čeprav sem bil za slabo stopinjo pretopel pri ugibanju. :)


Po opravljenem odčitavanju podatkov smo se odpravili na vrh, kjer smo uživali v razgledih. Obiskovalcev Blegoša kljub vetrovnemu vremenu ni manjkalo.

Presenetil nas je obisk Blegoša, pričakovali smo namreč, da bo gor precej manj obiskovalcev. Planinska koča je bila povsem zasedena.

Naš očak. 

Lepo se vidi meja do kod sega mrč. V ozadju Kamniško-Savinjske Alpe.

Blegoš je zaradi rapalske meje posejan z bunkerji, ki izvirajo iz časov Kraljevine SHS. Njihov namen je bila obramba pred napadom iz Italije.

Proti jugu mrč zamenja megleno morje, ki se od spodaj seveda vidi kot oblačnost. :)

Udeleženci odprave. 
Na vrhu se nismo zadrževali predolgo, saj je res precej pihalo in nekateri smo bili premalo oblečeni.
Čaj in topla malica nas že čakata . :)

V merilnem nizu od 23. septembra do 25. novembra je bila maksimalna izmerjena temperatura 20. oktobra in je znašala kar 21,6 °C. Javornik nad Črnim vrhom je imel 300 metrov nižje le 11,9 °C. Mali Golak na podobni nadmorski višini predvsem zaradi oblačnosti le 13,4.

Zelo visoko temperaturo je Slovenski meteorološki forum nameril tudi na Komni.
Na uradni postaji ARSO Vogel je bila izmerjena temperatura 21,2 °C, kar je le 2 desetinki manj od rekordne temperature 27.10.2006. Vir: ARSO

Zelo lepo vodna temperaturna inverzija iz ljubljanske sondaže


Minimalna temperatura je znašala na Blegošu -8,2 °C in na Golaku -7,5 °C. ARSO postaja Vogel je imela -9,6 °C.
Pripravil: Iztok Miklavčič


0 komentarji:

Objavite komentar