sobota, 23. marec 2013

Golaki 23.3.2013 + drobtinica z občnega zbora

Danes sva se z Luko po skoraj treh mesecih znova odpravila na Golake. Predvsem naju je zanimalo kakšno je stanje v bližnjem mrazišču. Domnevala sva namreč, da je zaradi precej snežene zime postaja zasuta. Potrebno pa je bilo tudi odčitati podatke iz registratorja temperature. Predvsem zaradi pomanjkanja lepega vremena in tudi zaradi naših drugih obveznosti, sva se na hitro odločila, da izkoristiva zadnji dan suhega vremena.

Ob najinem odhodu iz Logatca je bilo še precej jasno. Odpravila sva se preko Hrušice ter v Colu zavila proti Predmeji.

Prisojna pobočja
Že nekoliko bolj zasneženo
Ko sva se bližala izhodišču se je na jugu že počasi gostila oblačnost, ki je pripomogla k temu, da nama ob obilici snežne odeje ni bilo potrebno uporabljati sončne kreme ter očal. Na približno 1000 metrov višine je bilo malo čez 3°C, tako sva se na pot odpravila kar v kratkih rokavih.
Tudi malo nad ničlo je lahko vroče
Najina pot se je začela približno 4 km pred kočo, saj se z avtom zaradi nespluženega cestišča ni dalo pripeljati bližje. Snežna odeja je bila pomrznjena, kar je bilo v pomoč predvsem meni, ki sem se na Golake odpravil peš. Luka se je bolje znašel in se vzpona lotil kar s smučmi. Po skoraj uri hoje sva prispela do koče in pot takoj nadaljevala proti vrhu. Občasno je ob že potegnil JZ veter. Od koče do vrha sva potrebovala še približno pol ure. Na vrhu je bil zaradi vetra sneg povsem trd. Od juga se je bližala nizka oblačnost in postala je jasno, da bodo Golaki kmalu v megli. Na hitro sva poslikala še nekaj fotografij, nato sva se pa spustila v mrazišče.

Potrebuje kdo žig? 
Bliža se megla.
Julijci.
Skoraj je že tu.

Jaz sem se spustil peš po naši običajni poti, Luka pa je odsmučal prvenstveno smer :D.  Na začetku spusta je bil sneg bolj gnil, v mrazišču pa je bil že suh, pod njim pa nekaj centimetrov debela ledena skorja.

Žal pa so se najina predvidevanja o zasuti postaji v mrazišču uresničila. Sneg se je namreč plazil iz vseh smeri in postajo zasul do te mere, da je nisva našla niti po pol ure sondiranja v snegu. Zaradi velike količine snega bo postaja v snegu še vsaj do pozne pomladi/zgodnjega poletja. Ko sva ugotovila, da postaje ne bova našla in je začelo že nekaj kapljati sva se odločila, da se vrneva na vrh. Tja sva se vrnila po Lukovi presmučani smeri ter ugotovila, da bi bila morda uporabna tudi za spuste v obdobju brez snežne odeje.

Plazovi povsod
Največji plaz
Jaz vs. plaz

Vrh Golakov je medtem že prehajala megla. Po nekaj fotografijah, sva odšla še do merilnega mesta in uspešno odčitala podatke. Sledil je le še spust do koče in nato do izhodišča ter povratek do avtomobila.

Sneg se je že ojužil
Zaradi južnega vetra in posledično višjih temperatur, je bila pot nazaj nekoliko bolj težavna predvsem zaradi udiranja ojuženega snega. Seveda je imel Luka kar nekaj idej, kako moj spust pospešit, vendar večinoma niso delovale.

Smučanje na eni nepripeti smučki? Ne hvala! :)


Vabilo na našo naslednjo odpravo. Smer: Na nos.
Nekaj o podatkih letošnje zime (Golaki, Blegoš, Vogel)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V petek 15.3.2013 smo imeli občni zbor v prostorih avtošole Nino. Zbralo se nas je kar nekaj aktivnih in podpornih članov. Predstavili smo naše delo v lanskem letu, za kar smo prejeli bučen aplavz. Prevetrili naše finančne zadeve. Sprejeli nekaj pravilnikov ter nato večer zaključili s prijetno debato in se na koncu odpravili v bližnjo slaščičarno.


Pripravil: Iztok Miklavčič
Fotografije: Luka Likar
Tabela: Martin Gustinčič

0 komentarji:

Objavite komentar