petek, 26. april 2013

Odprava na Blegoš, 25.4.2013

Merilno mesto na Blegošu je bilo potrebno prenove in tako sva se tja odpravila Martin in Iztok. Vremenske razmere naju niso presenetile in temperatura zraka je bila tudi v tem delu slovenskega sredogorja 15 °C. Hoja je tako minila v mešanih snežnih razmerah in v kratkih rokavih.


Osojna pobočja so bila zasnežena približno nad nadmorsko višino 1200 m.


Na prvi pogled tanka snežna odeja celo pod samim vrhom Blegoša.

Glede na globino snežnih lukenj okoli drevesnih debel pa je bilo na osojni strani Blegoša snega še vedno približno meter. Sneg je bil povsem gnil, a kljub temu nama je snežna odeja precej olajšala popravilo zaklona s termometrom, saj je le-ta nameščen 3 m nad tlemi.Snežna odeja okoli drevesa z našim termometrskim zaklonom.

Zamenjava starega zaklona z novim nama je vzela precej več časa od pričakovanj. Manjšim težavam navkljub sva opravila načrtovano, premestitev zaklona z drevesa na samostojen leseni kol pa je v planu za čas kopnih razmer v bližnji prihodnosti.
Snega zmanjka takoj ko se pobočje prevesi na osončeno južno stran.


Skromna snežna odeja na vrhu Blegoša je posledica tudi večje vetrovnosti.


Najtežji del odprave je bil spust proti planinski koči, do koder sva glede na slabe snežne razmere kar pričofotala.


Čeprav ni bilo potrebe po obsežnejših popravilih merilnega mesta in s tem posebej zanimivega dogajanja pa sva se kljub temu odločila posneti še time lapse posnetek. Posnetek je sestavljen iz skoraj 3000 fotografij, posnetih v časovnem razmaku 1 sekunde.Za konec sledi še šcepec podatkov za zadnje merilno obdobje. Najvišja temperatura na Blegošu je bila 15,5 °C (18. april), najnižja pa -11,6 °C (27. marec). 25. marca sredi dneva se ni ogrelo nad -8,1 °C.

Pripravil: Martin Gustinčič

0 komentarji:

Objavite komentar