sreda, 03. april 2013

Vremenske razmere v marcu 2013

Prvi mesec letošnje meteorološke pomladi bi se lahko kosal z marsikaterim zimskim mesecem, saj je bil na primer hladnejši od vseh treh mesecev meteorološke zime 2006/2007. Glede na obdobje med letoma 1961 in 1990 je bil temperaturni odklon na območju osrednje Slovenije za stopinjo in pol negativen. V dolgoletnem povprečju je marec v teh krajih drugi najsušnejši mesec v letu, letos pa je bil precej namočen in še vedno so bile pogoste padavine v obliki snega. Ravninske predele na Zaplani in na Petkovcu je snežna odeja neprekinjeno pokrivala ves mesec.
 
Povprečna mesečna temperatura zraka na vremenski postaji Zaplana je znašala 1,5 °C. Letošnji marec je bil na tej vremenski postaji najhladnejši od pričetka stalnih eteoroloških meritev 2006. Pred tem je bil s povprečno temperaturo 1,9 °C najhladnejši marec 2006, s povprečno temperaturo 7,5 °C pa je bil najtoplejši marec 2012. Zabeleženih je bilo 17 hladnih dni z najnižjo dnevno temperaturo nižjo ali enako 0 °C in trije ledeni dnevi, ko najvišja dnevna temperatura ni presegla ledišča. Ledeni dnevi v prvi polovici marca na Zaplani niso posebnost, vsekakor pa predstavljajo ekstrem trije zaporedni ledeni dnevi ob koncu meseca. V klimatologiji je ledeni dan takrat ko temperatura v obdobju od 21. ure do 21. ure naslednjega dne ne preseže ledišča. Tako lahko čez dan temperatura ne preseže ledišča, pa se kljub temu ledeni dan ne zabeleži, največkrat zaradi še vedno pozitivne temperature zvečer v dnevu pred tem. To se je zgodilo tudi v minulem mesecu, temperatura ni presegla ledišča zgolj v treh, temveč v kar štirih zaporednih dneh. 25. marca čez dan je bila temperatura še posebno nizka, saj ni presegla -5,6 °C. Padlo je 258,5 mm padavin, kar predstavlja 245 % dolgoletnega marčevskega povprečja na meteorološki postaji Rovte. Pogosto je deževalo in snežilo, 26. dne v mesecu je snežna odeja ponovno presegla 50 cm, v nekaterih mraziščih 130 cm. Pri temperaturi zraka -6 °C je padal pršič, kar se redko dogaja sredi zime, kaj šele v zadnji dekadi marca.
 
Letošnji hladnejši marec je bil deležen še toliko večje pozornosti javnosti, ker je sledil lanskemu, ponekod drugemu najtoplejšemu marcu v zgodovini meritev. Po dostopnih podatkih pa tako nizka marčevska temperatura, kot je bila zabeležena letos, v preteklosti ni bila posebej redka. V obdobju med letoma 1961 in 1990 je bil na Rovtah nad Logatcem s povprečno mesečno temperaturo -1,7 °C najhladnejši marec 1987, v 30-letnem obdobju je bila negativna povprečna temperatura zabeležena trikrat, povprečna temperatura enaka ali nižja od 1,5 °C (letošnji marec na Zaplani) pa je bila zabeležena celo desetkrat. V letu 1990 so vzporedne meritve potekale na postajah Rovte in Katarina nad Ljubljano istočasno, saj je bila prva postaja v ukinjanju, na drugi pa so se meteorološke meritve šele dobro vzpostavile. Rovte so bile v povprečju ves čas hladnejše, podobna razlika v temperaturi pa je v zadnjih letih tudi med Katarino in Zaplano. Tako je možno predvidevati, da je temperaturni niz z Rovt za obdobje med letoma 1961 in 1990 v grobem primerljiv za Spodnjo Zaplano, ki sicer leži nižje, a jo pogosteje pokriva jezero hladnega zraka.
 
Po podatkih državne meteorološke službe (povezava do poročila: http://www.arso.gov.si/vreme/zanimivosti/) je bil minuli marec v Ljubljani najhladnejši v zadnjih 17. letih, hkrati pa šele 22. najhladnejši po letu 1901. Izjemen mraz smo beležili predvsem 25. marca, podobno mrzlo pa je bilo nazadnje daljnega 21. marca 1962.
 
Prvo četrtletje letošnjega leta je izjemno po količini padavin. Meseci januar, februar in marec so bili nadpovprečno namočeni, v februarju in marcu je bilo padavin vsaj še enkrat več od dolgoletnega povprečja. Analiza izmerjenih vremenskih podatkov z vremenske postaje Zaplana in primerjava četrtletij let 2012 in 2013 je zelo zanimiva. Letos je do 31. marca zjutraj padlo 583,1 mm padavin, v enakem obdobju lani samo 95,8 mm. V prvih treh mesecih letos je padlo toliko padavin kot jih je v lanskem letu do 27. avgusta. Lani je tako v prvem četrtletju padla le šestina padavin v primerjavi z istim obdobjem letos, enaka količina padavin pa je padla v 5 mesecev daljšem časovnem obdobju.
 
Letošnja padavinska slika na Zaplani je zaenkrat popolnoma drugačna od lanske.
 
 
Pripravil: Martin Gustinčič
0 komentarji:

Objavite komentar