nedelja, 12. maj 2013

Ledeni možje - mit ali resnica?

Predvsem v preteklosti so se ljudje pri svojih dejavnostih na prostem ravnali po koledarju oz. godovanju svetnikov. Med bolj znanimi so zagotovo ledeni možje.

Zakaj gre? Ledeni možje so trije svetniki, Pankracij, Servacij in Bonifacij. Skozi stoletja se ljudska modrost ohranja  in tako so se  kljub spremembi koledarja ohranili tudi ledeni možje. Ti so namreč pred uvedbo gregorijanskega koledarja godovali že med 2. in 4. majem.

Ali ledeni možje opravičujejo svoj sloves?  V društvu smo izdelali preglednico, ki za območje Notranjske po letih prikazuje vremenske razmere v času ledenih svetnikov.

Pomagali smo si s podatki uradnih vremenskih postaj, ki so za obdobje po letu 1961 na voljo v arhivu na spletnih straneh ARSO. Omejili smo se na notranjske vremenske postaje, pri čemer za temperaturo zraka in pojav slane nismo upoštevali izrazito hladnih lokacij kot so npr. Bloke in Babno Polje. Opis vremenskih razmer se nanaša predvsem na obdobje med 12. in 14. majem (glede na to so primerno obarvana tudi posamezna polja v preglednici), dodan pa je tudi opis vremenskih razmer v obdobju med 5. in 20. majem. Z modro barvo so označena leta, v katerih so ledeni možje vsaj deloma opravičili svoj sloves. Zaradi reorganizacije meteorološke merilne mreže smo se za obdobje po letu 1991 soočali s pomanjkanjem podatkov.


Iz preglednice je razvidno, da so ledeni gospodje Pankracij, Servacij in Bonifacij na območju Notranjske precej nezanesljivi. Od skupno 52 let so svoj sloves (sneg, negativne temperature, pojav slane) upravičili le petkrat, kar predstavlja slabih 10 % primerov. V razširjenem obdobju med 5. in 20. majem pa so bili omenjeni in za ta del leta nezaželeni vremenski pojavi zabeleženi v 29 % primerov. Izraziti in prisotni prav v celotni regiji pa so bili ledeni možje pravzaprav samo leta 1978.

V letu 2005 je bila na vremenski postaji Zaplana temperatura zraka -0,6 °C zabeležena le nekaj dni pred ledenimi možmi.

Viri:

- arhiv meteoroloških podatkov ARSO-meteo.si
- Klubgaia.com

Pripravila:

- Iztok Miklavčič
- Martin Gustinčič

0 komentarji:

Objavite komentar