četrtek, 16. maj 2013

Prva zares spomladanska odprava na Javornik 14.5.13

Znani rek pravi, da za vsakim dežjem posije sonce. Seveda potem za vsakim soncem spet dežuje. Ker pa zadnje čase žal dežuje "najraje" ob vikendih, smo morali izkoristiti suho vreme od ponedeljka do srede. Žal pa imajo naši aktivisti med tednom študijske obveznosti, tako sem se na Javornik odpravil sam.

Pred dobrim mesecem je bilo stanje na postaji vse prej kot rožnato. Že tretjič letošnjo zimo sem jo moral kot arheolog izkopavati izpod snežnih zametov. No, tokrat pa je, verjeli ali ne, snega že skoraj povsem zmanjkalo. Postaja je preživela zimo, potrebni so bili le kozmetični popravki.

Velika teža snega je zvila nosilec zaklona,  zvila je tudi
 kljukice za zajlo.
 Na Javorniku je bilo jasno, občasno je bilo tudi nekaj oblakov. Okoli mene je letal cel roj os, ki pa na mojo srečo ni bil preveč napadalen, tako da sem lahko mirno opravil svoje delo. Odmonital sem zaklon, zamenjal nosilec, folijo na krožnikih in nekaj zarjavelih matict menjal z novimi "rostfrei". Nato sem vse skupaj namontiral nazaj na drog. Ponovno je bilo potrebno napeti tudi zajle.

Po končanem spomladanskem servisu.
 V okolici našega merilnega mesta se je poznalo da je sneg pobralo morda kakšen teden nazaj. Trava je bila namreč še povsem poležana, medtem ko je bilo na južnem robu že lepo zeleno. Na vzhodnem robu merilnega mesta, že v gozdu, pa je bilo tudi še nekaj zaplat snega.


Trava zaradi dolgotrajne snežne odeje še
"ozelenela".
Na južnem robu, kjer ni bilo snežnih zametov, je tudi sneg
pobralo precej hitreje.


Snežne zaplate v gozdu ter še  povsem  rumeno rastje, ki je rastlo še pod snegom. Presenetljivo so prva stvar, ki po umiku snežne odeje zacveti, zvončki (Pomladanski veliki zvonček - Leucojum vernum).

Bolje pozno kot nikoli. 
Po končanem delu pri postaji sem se preko grebena odpravil do razglednega stolpa na Javorniku. Na osojni
strani grebena je bilo ponekod še nekaj območij s snežno odejo. Nekatera so bila še precej velika.

Na dnu kotanje še preko 1 metra snega. 
Rastline so se končno osvobodile snega.


Pogled s stolpa.
 Načrtoval sem še ogled mrazišča Kalar, vendar sem se predolgo zadržal na Javorniku, tako da bomo to v upam da večjem številu opravili naslednjič.

Bio čemaž - brezplačno :) 

Še malenkost o podatkih: Maksimalna temperatura je bila na Javorniku od 10. aprila naprej na prvi maj, ko je presegla 22 °C. od 10. aprila se temperatura tudi ni več spustila pod ledišče, saj je bila minimalna temperatura 0,5°C.

Pripravil: Iztok 

0 komentarji:

Objavite komentar