ponedeljek, 17. junij 2013

Mraziščarska odprava na Golake 16.6.2013

Ker v naslednjem mesecu načrtujemo veliko delovno akcijo na Golakih, je bilo potrebno najprej preveriti v kakšen stanju je postaja v mrazišču. Kot že veste je bila namreč pozimi zasuta.

http://www.vreme-podnebje.si/2013/03/golaki-2332013-drobtinica-iz-obcnega.html

Tako sva se s podmladkom društva odpravila preverit stanje. Najprej sva se ustavila pri Martinu, ki je nastavil registrator temperature, nato pa sva se odpravila proti Golakom. Večina poti je bilo precej jasno, le na zahodu je bilo nekaj kopastih oblakov. Po dobri uri vožnje sva prispela skoraj do Iztokove koče na Golakih, nato pa sva peš nadaljevala do vrha.

Glede na to, da je bila nedelja, je bilo na vrhu kar nekaj obiskovalcev gora, zato sva se odločila, da kar takoj skočiva pogledat v mrazišče.

Po zahtevnem spustu, med koprivami in ostalem rastju, sva prispela do roba mrazišča. Ko sva že skoraj mislila, da je postajo podrlo, sva jo vendarle ogledala na robu snežne odeje. :D :D


Stanje 23.3.2013
Stanje  16.6. 2013

Vseeno pa brez poškodb ni šlo. Zajle so bile izpuljene iz lesa, les je zvilo. Odlomilo je tudi zaklon, zvilo nosilec,....
Postaja bo kmalu doživela temeljito prenovo. Prostovoljci vabljeni.
Z Maticem sva se nato lotila zasilne namestitve registratorja temperature ter zaklona nazaj na nosilec. Pri tem je bilo potrebno kar nekaj improvizacije.
Če je zaklon zvit, zvijemo še vijak v kontra smer in zaklon po stal naravnost :)
Tokrat se je zelo izkazal tudi naš podmladek, ki je odlično opravil vsa višinska dela.
"Še malo privijem pa bo."
Postaja znova "obratuje."

Na srečo smo postajo postavili ravno dovolj stran od plazovitega pobočja, da jo je plaz le oplazil. Če bi jo prestavili vsaj en meter bolj proti pobočju, bi jo sila plazu po vsej verjetnosti polomila. Snega je bilo v mrazišču ponekod še precej več kot 1 meter in bo po vsej verjetno ostal vsaj tja do srede julija. 
Snega je v mrazišču še veliko. Od konca marca ga
je pobralo  nekje okoli 3 - 4 metre. 

V slabi uri sva opravila vsa nujna opravila, ter se nato odpravila nazaj proti vrhu Golakov. Kljub strmemu klancu sva kar hitro prišla nazaj do planinske poti.

Delo zaključeno, čas za povratek

Hoja po snegu je terjala dodatno previdnost, saj se ti je v
nasprotnem primeru zgodilo...
... tole.


Še zadnji pogled na mrazišče.
Ko sva znova prispela na vrh, sva opravila obvezno štempljanje žiga v planinski dnevnik, na to pa sva se počasi odpravila nazaj proti koči. Pri koči sva ugotovila, da sva pozabila narediti na vrhu kakšno fotografijo, sicer je bila pa vidnost precej slaba in se vseeno ne bi veliko videlo. Po malici v koči sva se odpravila do avtomobila in odpeljala domov. 

PODATKI: 

V nizu od 24. 12 - 17.4.2013 je bila minimalna temperatura -22,1°C izmerjena  10.2.2013 . Žal v tem terminu ni bilo nobene noči, ki bi minila popolnoma brez motenj. Vremensko postajo je zasulo okoli 21.2. 2013. 

Besedilo in fotografije: Iztok Miklavčič


0 komentarji:

Objavite komentar