petek, 16. avgust 2013

Poletne aktivnosti društva (1. del)

Kljub temu da so počitnice, v našem društvu nismo spali.  Počitniški čas je bil precej aktiven, le časa za reportaže je bilo nekoliko manj. :) Obiskali smo vse naše postaje in opravili kar nekaj dela. Za začetek počitnic sva se z Luko odpravila na celodnevno turo, ki je obsegala obisk Kalarja, Javornika ter Golakov. V načrtu je bil tudi obisk Nanosa, vendar nama je kljub dolgem dnevu; zmanjkalo časa.

Prva postaja najine odprave je bil Kalar. Predvsem sva si želela prijetno spodbudo za nadaljevanje dela, saj sva upala na kakšne poletne negativne temperature. Na najino nesrečo se je termometer v najhladnejšem jutru konec junija ustavil točno pri +0,1°C.

Lastnik lepo skrbi za košenje trave okoli
našega merilnega mesta
 Pot sva nato nadaljevala nazaj proti Javorniku, vmes pa sva opazila še nekaj obetavnih "lukenj", kjer bi lahko poskusili srečo pri doseganju najnižjih temperatur.

Sneg je tokrat tudi na Javorniku povsem pobralo in tudi snežišča so bila prazna. V najinem načrtu je bila prestavitev postaje nekoliko bolj jugu, saj si v primeru novih sneženih zim, ne želimo ponovnega zasutja postaje.
Sedaj že bivša lokacija postaje.
 Najprej sva glede na zimske slike nanosa snega izbrala lokacijo, nato pa začela s kopanjem luknje. Upoštevati sva morala tudi meje njive, ki je sicer letos v prahi. Po izkopani prvi luknji sva morala izkopati še postajo, ki pa je bila usidrana presenetljivo dobro, zato je izkopavanje zahtevalo kar nekaj truda.


Tudi tornado EF5 ne bi izpulil tega droga.
Kratka slovesnost: temeljni kamen za novo lokacijo
Prenos postaje...

Delo so nama poleg vročega sonca, oteževale še različne vrste žuželk, ki so z veseljem opazovale vsak najin gib. Bila pa sva tudi njihova najljubša pristajalna steza v okolici. Še posebej so bili vztrajni majceni zeleni hrošči. Kljub vsemu nama je prestavitev postaje uspela.
Žlahta hroščev z Javornika.
Tale je sicer na Golakih
Prvi del naloge končan. 

Drugi del najine naloge je bila postavitev stopničk za lažje opravljanje višinskih del. Predvsem so mišljene za dvigovanje zaklona pozimi ter namestitev anemometra. 
Ne to ni novi stolp. :)

 Po opravljenem delu na Javorniku sva se odpravila še na Golake. Po rekordno hitrem vzponu sva najprej poiskala lokacijo za prestavitev zgornje postaje in jo tudi kar hitro našla.

Vrh Golakov

 Po ogledu lokacije sva se spustila v mrazišče po naši standardni poletni poti (beri: naravnost po hosti dol). Snega tudi v mrazišču ni bilo več, je pa še bil kak teden prej.

Rastje v mrazišču.
 V mrazišču sva popravila zaklon, ki je bil precej poškodavan zaradi plazu, ter ponovna napela zajle, da sva nekoliko uravnala drog. Tudi v mrazišču sva namestila stopnice, ki pa jih nisva končala.
Obnovljena postaja v mrazišču.
 Po končanem delu sva se odpravila nazaj na vrh ter poslikala še sončni zahod, ki nama je dal vedet, da Nanos danes odpade. :) Upala pa sva, da nama po napornem dnevu ne uide vsaj večerja. No do okoli pol enajstih sva se vendarle primajala do Pizzerije Čuk v Postojni. :)
Sončni zahod
Podatki: Kalar:  Minimalna T: 28.6. +0,1°C
              Mrazišče Golaki:  Minimalna T: 30.6. +1,5°C

Pripravil: Iztok Miklavčič 

0 komentarji:

Objavite komentar