sreda, 30. oktober 2013

Meteorološka postaja Medvedje Brdo

Danes uradno in ponosno objavljamo skorajšnji zaključek projekta postavitve meteorološke postaje na Medvedjem Brdu. Ideja o postaji na Medvedjem Brdu se je porodila pred približno tremi meseci, ko smo razpravljali o možnih zanimivih lokacijah za meteorološko postajo v občini Logatec. Za postajo v smo dobili tudi finančno podporo župana občine Logatec.Po temeljitem premisleku smo se odločili za Medvedje Brdo, saj kraj leži na vremensko zelo pestri lokaciji in na nadmorski višini okoli 800 m. Na Medvedjem Brdu se nahaja CŠOD Medved, kjer pogosto potekajo šole v naravi za osnovnošolce od 1.- 4. razreda. Meteorološka postaja bo torej služila tako pedagoškim namenom, kot tudi raziskovalnim dejavnostim našega društva, hkrati pa so podatki dostopni na spletu v realnem času tudi širši javnosti.

Prve aktivnosti so stekle kmalu po idejni zasnovi projekta. Za postavitev smo najprej pridobili dovoljenje vodstva Doma Medved, ki je projekt tudi finančno podprlo. Po potrditvi sodelovanja smo začeli iskati vremensko postajo z za nas najugodnejšim razmerjem med kvaliteto in ceno. Vodilo pri tem sta bila torej predvsem zmožnost pošiljanja podatkov na splet in finančni načrt projekta. Odločili smo se za nakup postaje Oregon Scientific WMR180, pri kateri ni potrebno, da je konzola priključena direktno na računalnik.


V nadaljevanju smo se odločali tudi o tem ali bomo meteorološko postajo postavili na steber ali v meteorološko hiško. Tukaj nam je priskočil na pomoč Gozdarski inštitut Slovenije, ki nam je prijazno odstopil svojo rabljeno hiško. Za posredovanje se zahvaljujemo tudi Iztoku Sinjurju. Meteorološka hiška je potrebovala nekaj popravkov: zamenjali smo strehi, popravili dele, kjer je bil les že v precej slabem stanju ter vse skupaj pobrusili in pobarvali.

Hiška pa seveda ne stoji sama od sebe, prav tako je potrebno nekam pritrditi tudi vetromer in dežemer. Tukaj nam je z izdelavo vseh stojal v ogromno pomoč priskočilo Ključavničarstvo Maček d.o.o. Ker pa je hiška namenjena tudi srečevanju otrok z vremenom oz. meteorologijo, so izdelali tudi posebej za vremensko postajo in otroke prirejene stopnice za varno opazovanje vremena naših najmlajših.

Danes seveda že skoraj v obvezno opremo vsake postaje sodi tudi spletna kamera, katere nakup je omogočila Krajevna skupnost Trate. S kamero bomo brez težav lahko spremljali dogajanje na Dinarski pregradi, ki pogosto znatno vpliva na vreme v naših krajih, kar se precej izrazito kaže tudi v zadnjih dnevih.


Zahvaljujem se tudi vsem članom društva, ki so sodelovali pri projektu. V  zadnjem mesecu in pol je bilo opravljenih ogromno ur prostovoljnega dela, tudi v času, ki bi morda moral biti namenjen za študij ter ostale obveznosti. Projekta brez vas, vaših idej, truda ter zavzetosti ne bi bilo. Izjemno je imeti v društvu peščico ljudi, ki zmore vse. Delo mizarjev, tesarjev, električarjev, programerjev, ekonomistov, ustvarjalcev spletnih strani,  pa še bi lahko našteval poklice, ki smo jih opravljali v tem projektu. :D

Za veliko pomoč pri postavitvi postaje se zahvaljujem tudi upravniku doma Medved, saj bi brez njegove pomoči in vloženega truda naše delo trajalo precej dlje.

Nazadnje ter prav tako pomembno se zahvaljujem tudi vsem ostalim posameznikom in podjetjem, ki so na kakršenkoli način prispevali, da je naš projekt tudi v resnici zaživel. Posebej se zahvaljujemo tudi društvu Duh časa, ki nam je prijazno doniralo prenosnik, brez katerega postaje še ne bi bilo na spletu. Se vidimo na uradni otvoritvi!Pripravil: Iztok Miklavčič
Predsednihk društva

Projekt so omogočili:


 Ključavničarstvo Maček http://www.duh-casa.si/

0 komentarji:

Objavite komentar