četrtek, 10. oktober 2013

Priprave na zimo: Golaki 4.10.2013

Društvene meritve na Golakih letos potekajo 2. leto.  Kmalu po postavitvi se je postavilo vprašanje o primernosti lokacije, saj je bila lokacija spomladi precej bolj poraščena, kot je izgledalo jeseni. Tako smo se odločili, da pred zimo prestavimo postajo v bolj odprto območje, kar pa je na Golakih kar velik problem.  Gozd in nato ruševje segata namreč do vrha Malega Golaka.

Iz Logatca smo se odpravili zgodaj zjutraj, saj smo načrtovali kar nekaj dela in tudi dnevi niso več tako dolgi, kot so bili še pred kakšnim mesecem. Ponekod po nižinah se je ta dan pojavila tudi prva slana. Kljub temu se nismo ustrašili mraza in se pogumno zapeljali novim zmagam naproti. Po slabi uri vožnje smo preko Predmeje prispeli do izhodišča za Golake. Na izhodišču smo se natovorili, ter krenili navkreber proti vrhu Malega Golaka.

Natovorjeni kot himalajske šerpe, smo se
odpravili proti vrhu Golakov.
Med vzponom sem bolj za šalo omenil ivje na vrhu. Seveda sem dobil odgovor, da danes ga pa ne bo.

Kaj pa je to? :D 
Po nekaj krajših počitkih, smo nato v dobrih 3/4 ure le prispeli do vrha, od koder se nam je odprl lep razgled. Meja mrča je bila namreč kakšnih 100 metrov pod nami.

Nanos

Naš očak

Po počitku na vrhu smo nato počasi nadaljevali proti predvidenemu mestu za postavitev postaje. Temperatura je bila pod ničlo, kar se je dobro občutilo, predvsem zaradi vetra. Najboljši recept proti mrazu je bil torej, da si si našel delo in se tako ogrel. Potrebno je bilo postaviti drog, ga utrdit in nato nanj pritrditi zaklon z dataloggerjem. Imeli smo kar nekaj sreče, saj smo kljub precej skalovitem območju, vendarle našli nekaj zemlje, kamor smo lahko zabili kline, na katere smo nato namestili jeklenice. 

Spust proti merilnemu mestu.

Nameščanje zaščite za drog
Rezultat :D
Po zaključenem delu na zgornji postaji, smo se nato odpravili še v mrazišče "Kamniti pod". Ker smo pozimi imeli probleme s plazovi, ki so zasuli postajo, smo tokrat dodali dodatni drog in tudi tega ojačali z jeklenicami. Tokrat bi zima morali biti vsaj še enkrat bolj radodarna, kot je bila lansko leto. :)  V mrazišču je bilo predvsem zaradi odsotnosti vetra precej bolj prijetno, tako ni bilo problema z delom in smo zaključili v postavljenem roku.Spust v mrazišče.


Bo tudi tokrat zasulo postajo, kaj mislite? :)

Še ena uspešna odprava. Čestitke
vsem soudeležencem. :)
Pripravil: Iztok Miklavčič
Fotografije: Iztok, LukaŠe nekaj o podatkih (merilni niz od 18.7. - 4.10.2013):

Na Malem Golaku je bila najnižja temperatura v nizu na dan našega prihoda (4.10.). Spustila se je do -3,4°C. Najvišja temperatura je bila 4.8., ko se je ogrelo do 27,8°C. Zabeležili smo 6 toplih dni, ter 2 hladna dneva.

V mrazišču "Kamniti pod" je bila minimalna temperatura -1,6°C, prav tako v jutru našega prihoda. Žal se na tam ni ohlajalo. Smo pa zabeležili kar nekaj dni, ko je bila temperatura zjutraj v mrazišču za več kot 15°C nižja od okoli 150 metrov višjega Golaka. Maksimalna temperatura je bila 29,8°C. Zabeleželi smo 11 toplih dni ter 4 hladne dneve.

0 komentarji:

Objavite komentar