petek, 13. december 2013

Postavitev nove mraziščarske postaje + obisk mrazišč 29.11.13

Z Martinom sva se odločila, da končno začnemo z meritvami tudi v sosednjem mrazišču od Dolince t.i. Dvojčku.Geografsko gledano je Dvojček dvojna vrtača oz. t.i. dolec. V njem smo že večkrat izvajala kratke meritve, ki so ponavadi trajale le čez noč. Najnižja izmerjena temperatura do sedaj je bila okoli -26°C izmerjeno z minimalcem (26,1°C Madgetech). 


Dvojček
Že pred nekaj časa smo si mrazišče ogledali skupaj z lastnico parcele, ter določili mesto in način postavitve. Nekoliko sva se bala le konjev, ki se pasejo v in okolici mrazišča, da ne bi namreč podrli merilnega mesta. Iz tega razloga sva z Martinom čakala, da bodo morda do začetka decembra konje že umaknili v hleve, vendar se to do dneva postavitve še ni zgodilo. Tako sva se kljub konjem odločila, da bova vendarle postavila merilno mesto, saj bi bilo kasneje to lahko znatno težje, predvsem če bi v tem času že zapadla debelejša snežna odeja oz. bi zaradi mraza pomrznila zemlja.   

Zjutraj sva tako naložila les (hvala Veronika :D) ter se potem lotila izdelave zaklona, ki preprečuje Soncu, da bi segreval termometer. Izdelava zaklona se je nekoliko zavlekla, saj sva potrebovala še nekaj dodatnega orodja. Na srečo je v bližini tudi Merkur. Po končani izdelavi zaklona sva vse skupaj naložila v avto ter se odpeljala do Dvojčka. 

Skoraj na koncu :D 

Najprej sva določila mikrolokacijo merilnega mesta, nato pa pričela s kopanjem. Zemlja je bila pomrznjena v globino okoli 10 cm. Tako sva najprej lepo odstranila kocke s travo, nato pa sva se lotila kopanja. Na najino veliko srečo na dnu vrtače ni bilo skoraj nič kamenja, tako da sva skopala kar hitro ter nato postavila drog z zaklonom.  Merilno mesto je tako pripravljeno na vse kar nam bo letos namenila teta zima. 

Pogled od daleč. V ozadju konji. 

Po postavitvi merilnega mesta sva se nato odpeljala v Logatec, kjer sva pobrala še Luko in skupaj smo se odpeljali proti Kanjem Dolu, kjer smo pobrali podatke in izvajali še "v živo" meritve temperature v mrazišču, nato pa še v eni vrtači nekoliko višje. Ker so bili rezultati meritev kar spodbudni smo se na hitro odpravili še proti Kalarju. Seveda smo že med potjo izvajali meritve kar skozi okno. :D 

Kanji Dol

Horizontalna sondaža Spotoma smo se ustavili še na Kobilji ravni, ter si ogledali še 2 potencialna mrazišča. Kobilja ravan leži nekaj 100 metrov nad Kalarjem in bi lahko ob odsotnosti vetra predstavljala resno konkurenco Kalarju. Problem pa predstavlja veter, saj je zgoraj precej pihalo in tako onemogočalo ohlajanje.

Po Kobilji ravni smo se spustili še v Kalarja. Precej nas je presenetilo, ko je le nekaj 10 metrov nad mraziščem še precej pihalo, nato pa ko smo se spustili globje je veter ponehal in začutili so se prvi znaki inverzije.
Ni bilo razloga za paniko, da bi se prenosnik pregrel. 

Odčitavanje podatkovPobrali smo kratek niz podatkov, nato pa smo se odpravili nazaj proti domu. Vmes smo šli nekateri še na prigrizek, saj je bil dan dolg in ni bilo časa za pravo kosilo.

Pripravil: Iztok
Foto: Luka, Iztok, Martin
----------------------------------------------------------------------------------

Še nekaj o podatkih: 
Najnižja izmerjena temperatura je bila v tem nizu podatkov v Kanjem Dolu.  Ohladilo se je na -12,4°C (29.11.13)..    

0 komentarji:

Objavite komentar