ponedeljek, 09. december 2013

Zimska odprava na Golake, Javornik in v Kalarja 26.11.13

Glavni namen tokratne odprave je bil  kontrola stanja postaje na Malem Golaku. Postaja je bila prestavljena pred dvema mesecema in pred zimo je bilo potrebno preverit, če se je dobro "prijela". Kot smo ugotovili v poteku odprave se je postaja "prijela", saj je odlično prenašala sunke vetra, ki so na dan odprave  krojili potek odprave.

Iz Logatca smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah in po dobri uri vožnje prispeli do izhodišča za na Golake. Tokrat smo parkirali nekoliko nižje od našega izhodišča pri koči, kjer je ponavadi začetek našega vzpona poleti. Temperatura na našem izhodišču je bila po avtomobilskem termometru nekaj pod -3°C. V pričakovanju močnega vetra smo se na debelo oblekli ter se nato odpravili proti koči.

Že po prvih 15 minutah smo ugotovili, da smo se morda na začetku oblekli preveč, saj je ob vzhajajočem soncu hitro postalo prevroče. Kmalu smo se potem odpravili do koče, kjer pa je sledil prvi šok. Nedeljski pohodniki so namreč v snegu pustili pravo razdejanje, ki je povrhu nato še pomrznilo. Skrajno previdno smo se potem bolj po lastni gazi odpravili proti vrhu. Nekje od 1400 metrov naprej je led izginil, saj je ob sneženju padal bolj suh sneg. Pot je postala bolj prijetna za hojo in skoraj do vrha smo prispeli kar hitro.

Tokrat je prav prišel vsak kos oblačila.

Najbolj zanimiv del naše debate ob vzponu se je vrtel ravno okoli vetra.  Ko smo že mislili, "saj je prejšnjič bolj pihalo, morda pa zgoraj ne bo prav nič posebnega," nas je prihod na greben postavil na realna tla. Veter je v sunkih dosegal hitrosti nekje do 100 km/h. To nas seveda ni motilo pri fotografiranju saj je bila vidnost resnično izjemna.

Jasno vidna meja snega.

Baterije fotoaparatov so delovale odlično
ob izdatnem gretju s pomočjo
telesne toplote.  
Morje je bilo skoraj na dosegu roke. 

Po fotografiranju smo se spustili do postaje, ki je kljubovala vetru, kot da bi bila betonirana. Na hitro smo razdrli zaklon ter odčitali podatke. Trenutna temperatura pa prijetnih -9°C. Ko smo prispeli do našega zaklona se je veter še nekoliko okrepil, kar je popestrilo predvsem sestavljanje zaklona. Opravila ki ponavadi trajajo nekaj minut, so tokrat trajala kar kakšne dobre pol ure. Veter je namreč s seboj prenašal tudi sneg, ki ga je nosilo v oči in po obrazu, kar je dajalo občutek, kot da bi te kdo zbadal z iglami.

Postaja je dobro kljubovala arktičnim razmeram.
Veter je po zraku prenašal sneg.
Običajna opravila so trajala
precej dlje kot ponavadi 


V okolici postaje je bilo med 30-40 cm snega.


Ko nam je vendarle uspelo končati dela na vrhu smo se spustili še v mrazišče. Pot je bila za nekatere precej težavna, saj je bil sneg precej spihan in pomrznjen na vrhu. Deloma je tudi nosil človeško težo, kar je prestavljalo vsaj meni kar konkreten napor še posebno ob strmem pobočju. Kot že kar nekajkrat nas je tudi tokrat mrazišče znova razočaralo. Najnižja temperatura je bila namreč višja kot pa na samem grebenu, tako da upamo, da se bo to zimo mrazišče vendarle izkazalo.
"Skok" v mrazišče.

 V mrazišču smo opravili tudi nekaj vzdrževalnih del ter posodobitev postaje, nato pa smo se odpravili nazaj proti vrhu.Na vrhu se znova nismo mogli upreti fotografiranju, nato pa smo se spustili nazaj proti izhodišču ter se odpeljali proti Javorniku.

Tudi na Javorniku smo opravili nekaj servisnih del na postaji, dodali nekaj posodobitev, nato pa smo spremljali fenomenalen sončni zahod. Sam ne pomnim, kdaj sem nazadnje videl sonce zahajati pod horizontom.
Za zaključek dneva in za potešitev naše radovednosti.  :) Smo se podali še v Kalarja, kjer smo odčitali podatke, ter se nato odpravili domov..

Pripravil: Iztok
Foto: Luka, Iztok
------------------------------------------------------------------------------

Še nekaj o podatkih od 4. oktobra naprej:

Mali Golak:
Minimalna temperatura: -9,1°C ( 26.11.13)
Maksimalna temperatura: 15.1°C (18.10.13)

Javornik:
Minimalna temperatura: -7,5°C (26.11.13)
Maksimalna temperatura: 14,7°C ( 18.10.13)

Mrazišča (minimumi):
Kamniti pod: -6,3°C (26.11.13)
Kalar: -7,4°C ( 18.10.13)        
3 komentarji:

Nepoboljšljivi mraziščarji; po vsem dogajanju tekom dneva še "kratek" skok do Kalarja... Fajn tole :)

Še kam drugam bi skočili, če se ne bi bali homo sapiensov v temi. :D

Aja, saj res, to je tista odprava... :) Zdaj mi je jasno, zakaj ste obiskali samo Kalar.

Naključnim bralcem te spletne strani pa naj bo razjasnitev vzrokov za vse to raje prihranjeno.

Objavite komentar