ponedeljek, 24. februar 2014

Golaki, Javornik 12.2.14

     Tokrat smo enega izmed zelo redkih jasnih dni izkoristili za izlet na Golake in Javornik. Za Golake smo se odločili predvsem zaradi nizke višine snega na dinarski pregradi ter približevanja časa, ko bo naš merilnik temperature poln.

     Iz Logatca smo se odpravili kar pozno, saj smo zaradi različnih dopoldanskih obveznosti štartali šele okoli 11. ure. Pot nas je vodila preko Hrušice, Cola, Gozda in Otlice do Predmeje. Med vožnjo smo opazovali tudi posledice nedavnega žledu, ki je zajel velik del Slovenije. Proti Hrušici je žled naredil kar precej škode na logaškem koncu, ko smo se začeli spuščati proti Colu pa je bilo te precej manj. Prav tako je bilo zelo malo škode naprej proti Predmeji. Izrazito je izstopalo le območje Otlice, kjer je bil večinoma listnat gozd videti precej poškodovan. Presenetile so nas tudi snežne razmere, saj skoraj nikjer ob poti do Predmeje ni bilo strnjene snežne odeje.

Posledice žleda nad Gozdom.

Nanos je popolnoma kopen.

 

      Strnjena odeja se je začela takoj, ko smo v Predmeji zavili proti Golakom. Avto smo tokrat parkirali na odcepu poti proti Golakom ter naprej čez prelaz proti Lokvam. Snega je bilo na našem izhodišču okoli 20-25 cm in je ponekod držal človeško težo, predvsem na prisojah pa se je ugrezal. Po slabi uri poti smo prispeli do koče, se na hitro spočili, nato pa nadaljevali naprej proti vrhu Golakov. Tudi tokrat se je izkazal golaški rek, ki pravi, da se prava zima prične od koče naprej. Višina snežne odeje je hitro naraščala, prav tako se je nekje nad okoli 1350 metri nad morjem, pojavljal tudi sneg na drevju. Malo pod vrhom smo ugotovili, da je minulo noč tam tudi žledilo, saj so bile veje obdane z 1 - 2 cm ledu. Po okoli 3/4 ure hoje od koče smo vendarle prispeli na greben, kjer je bil sneg precej spihan. Razgled je bil sijajen, nekoliko je motila le oblačnost, ki se je delala na pregradi ter tudi nad Alpami. 
Ostanki nočnih padavin.

Žled na grebenu malega Golaka.Na poti smo srečali tudi nadobudna lopatkarja.
    Na vrhu smo se lotili fotografiranja, nato pa smo se spustili do postaje, ki je še vedno stala na mestu kot pribita. Na hitro smo očistili zaklon, ter pobrali podatke, nato pa sta se Luka in Veronika spustila še v mrazišče, sam pa sem med tem časom oblepil še krožnike, ki so ostali brez folije ter ponovno sestavil zaklon.

Tudi v mrazišču ni bilo težav z meritvami. V primerjavi z lanskim letom je tokrat postaja še vedno gledala precej iz snega. Tokrat tudi ni bilo opaziti nobenih plazov. Višina snežne odeje je bila v mrazišču 1,3 metra, na vrhu Golakov pa okoli 1 meter. 

Mrazišče "Kamniti pod".
Žled na vrhu Malega Golaka.


Morje.

Oblačnost na pregradi in padavine.
Alpe.


    Ko sta se Luka in Veronika vrnila, smo se vrnili na vrh, naredili še nekaj fotografij, ter se vrnili do našega izhodišča. Dol je tokrat šlo precej hitreje kot gor. Ker nam je tokrat še ostalo nekaj časa, smo se odločili, da obiščemo še Javornik in tudi tam poberemo podatke. V naše načrte se je vmešala še polna luna, ki je ravno vzhajala v bližini Sinjega vrha. Tako smo hitro zavili s poti,  se odpeljali še do Sinjega vrha, kjer smo naredili nekaj fotografij, potem pa se vendarle odpravili proti Javorniku.Večerni pogled s Sinjega vrha.
Skoraj nakovalo (Sinji vrh).
    

    
Na Javorniku ni bilo opaziti posledic žledenja, saj je žledilo nižje, pa tudi ob sami poti, morda tudi zaradi teme, nismo opazili, da bi bilo polomljenih veliko dreves, vseeno pa so tu in tam ležale veje. Na Javorniku je bilo snega nekje med 30 - 40 cm, ki se je večinoma ugrezal. Ko smo pobrali podatke, smo se nato vrnili do avtomobila in utrujeni zaključili odpravo.

Pripravil: Iztok
Foto: Iztok, Luka
0 komentarji:

Objavite komentar