ponedeljek, 16. junij 2014

Obisk mrazišč na Komni 13.6.14

Tokrat smo skupaj s forumom Slometeo obiskali mrazišča na Komni. Po nekaj mesecih merjenja je bilo potrebno zamenjat registratorje temperature, ki so bili že skoraj polni. V zgodnjih jutranjih urah sva se tako s kolegom odpravila proti Komni. Zbirno mesto je bilo v Ljubljani, ki je bila še pod nizko oblačnostjo. Že kmalu proti Kranju pa oblačnosti ni bilo več in kazalo je na prelep sončen dan. Seveda je bila napoved za popoldne precej slaba, zato se nama je nekoliko mudilo.

Okoli pol devete ure sva se pričela vzpenjat iz Savice proti domu na Komni. Kot velikokrat je tudi Bohinj prekrivala nizka oblačnost, ki pa sva jo hitro pustila pod seboj. Po okoli dveh urah hoje in postanku v Peklu, sva prispela do doma na Komni. Tam pa se je celotna odprava šele začela.
Na hitro sva na novo natovorila nahrbtnike ter se odpravila proti Mrzli Komni. Po zamenjavi gumbka in znižanju zaklona; snega je bilo namreč le še za vzorec, sva se nato spustila še v "Luknjo". V Luknji sva na hitro popravila hiško, nato pa sva se odpravila še proti Govnjaču.
V tem času pa je vendarle začela obratovati "kuhinja" na nebu in nastala je prva nevihta. Po dobrih 15 minutah čakanja pod dežnikom sva se nato odpravili do Govnjača. Pašniška sezona se v Govnjaču še ni začela. Po dosedanjih izkušnjah se bo kar kmalu. Hitro sva zamenjala gumbek, nato pa sva se vrnila v kočo, kjer sva v prijetnem klepetu ter malici nekoliko spočila noge, ter jih pripravila še za spust do avtomobila.
Tudi vožnja domov je minila vse prej kot dolgačnso, saj sva prečkala nevihtno linijo, ki je dala od sebe precej velik naliv. Kot ponavadi so se ljudje ustavljali na podvozih avtocest ter ovirali že tako zaradi naliva otežkočeno vožnjo proti domu, tako sva v Kranju zavila na izvoz, ter počakala da se je linija umirila. Nato nama je cel uspelo priti pred sistem, tako sva prispela še v suho Ljubljano, kjer so se padavine začele šele čez slabo uro po najinem prihodu. Skratka minil je res zanimiv dan. Iztok (Za informacije o izmerjenih temperaturah na Komni, se lahko obrnete na slovenski meteorološki forum. Http://slometeo.net/forum/)

0 komentarji:

Objavite komentar