nedelja, 06. julij 2014

Otvoritev vremenske postaje na Medvedjem Brdu

Že lansko jesen smo začeli s pogovori glede postavitve prve društvene vremenske postaje, ki bi merila vse glavne meteorološke spremenljivke: temperaturo, vlago, zračni tlak, hitrost in smer vetra ter padavine. Ob finančni pomoči in v sodelovanju z Občino Logatec, Gozdarskim inštitutom Slovenije, društvom Duh časa, s Ključavničarstvom Maček, Centrom za šolske in obšolske dejavnosti na Medvedjem Brdu, Krajevno skupnostjo Trate ter podjetji Resal, Oblak Commerce, Coting in Telmak, so priprave hitro stekle in konec oktobra lani sta bili pri CŠOD Medved na Medvedjem Brdu postavljena vremenska hiška in postaja WMR 180 ter spletna kamera z lepim razgledom proti Hotedršici in Dinarski pregradi. Takoj zatem so bili na spletu dostopni tudi vremenski podatki in slika v živo.
Še zadnji pregled postaje pred otvoritvijo.
V podobno kratkem času je postaja doživela tudi prvi preizkus trdoživosti na vremensko izjemno pestri lokaciji. Močan jugozahodni veter je le nekaj dni po postavitvi vrtel vetromer z veliko hitrostjo, izmerjeni sunki pa so se približali 100 km/h in to kljub dolgemu, 56-sekundnemu intervalu meritev hitrosti vetra. Vetromer postaje kot je WMR 180 ne bi prenesel veliko takih izjemnih vremenskih dogodkov, zato smo s finančno podporo Krajevne skupnosti Trate in Turističnega društva Medvedje Brdo in Rovtarske Žibrše zgodaj spomladi tega leta pri domu Medved namestili novo vremensko postajo – Davis Vantage Pro. Slednja že sodi v začetni razred profesionalnih vremenskih postaj in je preizkušena ter deluje na mnogih višjeležečih lokacijah v Alpah ter dobro kljubuje zahtevnim vremenskim razmeram. Poleg tega izvaja meritve hitrosti vetra vsaki 2 sekundi ter beleži padavine na 0,1 mm/m² natančno. Dežemer je tudi ogrevan in s tem omogoča sprotno beleženje snežnih padavin.
Pred začetkom otvoritve.
Po vnovičnem testnem obdobju za vremensko postajo in urejanju spletnih strani, je 28.6.2014 končno prišel čas za slovesno otvoritev postaje na Medvedjem Brdu. Združili smo jo z druženjem s krajani Medvedjega Brda, ki ga vsako leto organizira dom Medved in dogodka se je udeležilo lepo število okoliških prebivalcev in članov društva.
Predsednik društva predstavlja vremensko postajo.
Predstavitev je začel predsednik društva z opisom postavitve in delovanja postaje, zatem pa je upravnica doma Medved slovesno odpela pentljo z vremenske hiške, kar je označevalo uradno otvoritev postaje. Sledil je še ogled vseh meteoroloških naprav, za tem pa druženje ob okusni pogostitvi, ki sta jo pripravila kuharja v CŠOD Medved.
Zahvala vodji doma Medved.
Predstavitev meteoroloških naprav.
Vremenska postaja na Medvedjem Brdu predstavlja pomembno pridobitev za kraj in tudi širšo okolico. S svojo lego visoko nad okoliškimi dolinami dopolnjuje mrežo tamkajšnjih vremenskih postaj in ob tem stoji na vremensko zelo zanimivem in razgibanem območju v neposredni bližini Dinarske pregrade, ki pomembno vpliva na vreme v bližnji in daljni okolici.
Meteorološke naprave in izmerjeni podatki, so pripravljeni tudi za izobraževanje otrok, ki obiščejo dom Medved.

Po predstavitvi postaje je sledila še pogostitev in druženje s krajani Medvedjega Brda.
Podatki z vremenske postaje so namenjeni in upamo, da bodo čim bolje koristili tudi lokalnemu prebivalstvu – tako pri vsakdanjih opravilih kot pri turistični ponudbi, ki jo nudi slikovito hribovje v okolici Medvedjega Brda.

0 komentarji:

Objavite komentar