torek, 08. julij 2014

Podatki iz mrazišč na Dinarski gorski pregradi, 7. julij 2014

Tokratno odpravo smo v zasedbi Martin, Iztok in Luka izvedli zaradi skorajšnjega izteka meritev na merilnih mestih Nanos in Kanji Dol, kjer je bilo zadnje odčitavanje podatkov izvedeno že v marcu. Čeprav je v spomladanskem času izstopalo hladno jutro 5. maja pa smo nestrpno pričakovali zlasti rezultate z začetka letošnjega poletja, ko se je v mraziščih zvrstilo nekaj hladnih noči.

Zaradi nepredvidenih zapletov smo se precej dlje časa kot je bilo načrtovano zadržali na območju Nanosa. Odčitali smo merilno mesto, ki je postavljeno na nadmorski višini 1175 m, ter merilno mesto v nižjem mrazišču Robidendol. Naužili smo se precej lepih razgledov, žal pa tudi klopov in močnih sončnih žarkov. Na tem območju je veliko sledi divjih prašičev.Proti Vipavski dolini.

Odčitavanje termometra.

Zaradi precej izpraznjene baterije prenosnega računalnika smo najprej obiskali mrazišče Kanji Dol, šele nato pa bi, v primeru, da bi baterija to dovoljevala, obiskali še mrazišče Kalar. Tam odčitavanje podatkov še ni bilo tako zelo nujno.

Dobljeni podatki so potrdili pojav mraza v Kanjem Dolu v prvih treh junijskih nočeh. Najnižja temperatura -2,6 °C je bila izmerjena 2. junija.

Društveno merilno mesto v Kanjem Dolu.

Prikrita konvekcija za višjim obodom mrazišča.

Medtem smo mi prikrili nastale luknje na aluminijasti foliji.

Zgodovina v Kanjem Dolu. Za kakšen objekt gre vedo v Slovenskem etnografskem muzeju.

Pot do Kalarja vodi skozi ob žledu zelo poškodovan bukov gozd, ki pa tudi zaradi pomoči človeka že kaže vsaj nekoliko lepšo podobo od tiste v mesecu marcu. Po odčitavanju podatkov smo ugotovili, da je bilo v tem mrazišču dni z negativno temperaturo zraka več kot v Kanjem Dolu, je bilo pa ravno v najhladnejši noči tu nekoliko manj mrzlo. Najnižja junijska temperatura je bila -2,2 °C. Meritve temperature v tem mrazišču potekajo nekoliko nad dnom mrazišča, kjer je sicer najhladneje, tako da so temperature na tej lokaciji realno še nekoliko nižje od izmerjenih.


V Kalarju nismo zabeležili najnižje junijske temperature. Najvišjo travo vsekakor.

Ob zaključku dneva nas je čakal bistven del tokratne odprave. V društvu pripravljamo vse potrebno, da bi zadostili zahevam izbranega projekta, ki bi društvu prinesel potrebna sredstva za nadaljnje delovanje. To smo dorekli v pizzeriji v Logatcu, kjer smo si privoščili delovno kosilo oz. zaradi takratne pozne ure že kar večerjo.

0 komentarji:

Objavite komentar