ponedeljek, 01. september 2014

Premik vremenske postaje Javornik, 28. avgust 2014

Čeprav smo Javornik obiskali nedavno pa je bila ravno ta lokacija ponovno na sporedu našega društva. Razlog je bila potreba po selitvi vremenske postaje Javornik od lana k malinam. Se vam porajajo vprašanja v zvezi z napisanim? Vabljeni k branju pričujoče reportaže!

Merilno mesto Javornik je najstarejše društveno višinsko merilno mesto in morda je to tudi razlog za številne manjše selitve postaje. Tokratna preselitev je bila že četrta in je bila potrebna zaradi načrtovane širitve bližnje njive. Skoraj ob vsakem obisku Javornika smo tako ali drugače vsaj malo presenečeni nad tamkajšnjimi vremenskimi razmerami.

Pri temperaturi 8 °C je segal Javornik v bazo nizkih oblakov. "Mraz je in da bi le bilo čim manj vetra"!

Območje Javornika je z manjšimi izjemami zakraselo in kamnitost površja je velika. Vremenska postaja stoji na platoju z debelejšo prstjo, a z najnovejšim premikom postaje smo se zavedali, da zapuščamo varno območje mehkega platoja in da bomo verjetno naleteli na živo skalo.

 
Skalnato površje ob poti.

K sreči izkop za novo lokacijo postaje ni bil tako velik zalogaj, vseeno pa se je bilo potrebno prilagajati (beri izogibati) večjim skalam. "Vroče je in da bi le bilo čim več vetra!"

Pozor - vremenska postaja pada!

Za utrditev merilnega kola je bilo potrebno kamne celo dodajati.
 
Lan na eni...

... in maline na drugi strani. Postaja se je morala s prvotne lokacije ob njivi lana nekoliko umakniti med maline.


Mi smo se še posebej radi premaknili med maline.

Oblačna čreda - nizki oblaki so čez čas zapustili tudi Javornik in ostala je le še splošna srednja oblačnost v obliki velikih ovčic.

 Javorniško gobje bogastvo.


Če zanemarimo več kot kilometer visok skok je med Javornikom in Vipavsko dolino le streljaj.


0 komentarji:

Objavite komentar