sreda, 19. november 2014

Mraziščarska odprava na Komno, 14. 11. 2014

Tokratnja odprava je bila bolj mraziščarsko obarvana. Pobiranje podatkov je bilo v sklopu Slovenskega meteorološkega foruma v mraziščih na Komni, čeprav je bilo v odpravi udeleženih kar 3/4 članov Društva za raziskovanje vremena in podnebja. Na 5. merilnih mestih je bilo potrebno zamenjati 9 temperaturnih registratorjev, t.i. "gumbkov", ki bodo podatke beležili naslednja 2 meseca, prav tako pa v 2 meteorološki hiški in v zato pripravljene posebne zaklone postaviti minimalne alkoholne termometre, ki bodo zabeležili morebitne nove temperaturne rekorde.

Dneva za odpravo ni bilo težko izbrati. Izmed vseh slabih smo seveda izbrali najmanj slabega. Napoved za jugozahodni del države, od koder je štartalo naše prevozno sredstvo, je bila celo "jasno", a bolj kot smo se približevali severozahodu države, več oblačnosti je bilo na nebu in nižje se je spuščala, prav tako pa niso manjkale kaplje.

Slap Savica v megli.

Štartali smo iz Savice in se po vseh 48 prehojenih serpentinah, nekaj dekagramov težji kot ob začetku poti, saj se je na nas, na laseh in na obleki, ves čas hoje nabirala voda kapljic meglene moče, ustavili najprej v koči na čaju. Nato smo nabrali vse potrebne pripomočke in se v dvojicah odpravili do merilnih mest, saj je bilo dela kar nekaj, dan pa je tudi že toliko krajši, da bi nam sicer zmanjkalo časa.


Dva sva se odpravila najprej proti Mrzli Komni, kjer je bil januarja leta 2009 zabeležen rekord -49,1 °C, tokrat pa je bila teperatura precej višja, in sicer 6,1 °C. Najnižja temperatura v tem nizu merjenj je bila zabeležena 29. in 30. oktobra, -11,5 °C.

Koča pod Bogatinom.
Nad Mrzlo Komno se je za trenutek skoraj pokazalo sonce, a oblaki niso razkrili modrega neba za njimi.

Mrzla Komna od daleč.
Temperaturna zaklona in tablica z obvestilom o meritvah.

Minimalni alkoholni temometer v zaklonu in zavit v folijo čaka na nove teperaturne rekorde te zime.
Druga postaja je bila še Luknja. Tu se je megla spet zgostila in spustila skoraj do tal. Tudi temperatura je bila nekoliko nižja, 5,1 °C. Minimum je bil zabeležen 29. oktobra, in sicer -11,0 °C. Poleg temperaturnega zaklona je na tem merilnem mestu še vremenska hišica, ki je podstavljena z lestvami, ki bodo kasneje sredi zime ob visoki snežni odeji služile za povišanje hiške.Preostala dvojica je odšla do Govnjača
in imela nekaj več sreče, saj se je med oblaki pokazal košček modrine.


Ob povratku je bilo potrebno popraviti še drugo zaradi vremenskih vplivov že precej dotrajano vremensko hišico, ki se nahaja blizu Doma na Komni. Verjetno je tu zadnje leto.


Po koncu vseh del smo se odpravili nazaj v kočo in si privoščili še manjši prigrizek s seboj prinesenih dobrot, palačinke ali joto in se okrog 16h odpravili nazaj proti Peklu, kjer smo morali zamenjati še zadnji "gumbek".


Na poti nazaj v dolino nas je ujela noč. Še dobro, da smo s seboj imeli vsak svojo svetilko, nekateri naglavno, drugi ročno, tretji pa kar mobilni telefon, tako smo varno prispeli nazaj do avtomobila in se odpeljali proti domu, novim dogodivščinam naproti.

Fotografije: Veronika, Matej0 komentarji:

Objavite komentar