petek, 28. november 2014

Robidendol 22.11.14

     Tokrat se je postaji na Nanosu pridružilo še mraziščarsko merilno mesto v Robidendolu. Prej so tam že potekale meritve, ki pa zaradi različnih vzrokov niso bile redne. Tako smo vskočili člani društva ter postavili postajo, ki bo omogočala primerjavo podatkov tudi z ostalimi mrazišči v okolici. To do sedaj ni bilo mogoče zaradi nizke postavitve zaklona.

     Odpravo je tokrat sestavljala nekoliko netipična družba, saj sta se jo udeležila naš najmlajši član Matic, ter naš najnovejši član Rok. Staro gardo pa sva predstavljala Iztok in Martin.

      Najprej smo se družno lotili izdelave dveh zaklonov, kar nam je ob vseh pripetljajih vzelo kar nekaj časa. Po skoraj 3 urah dela smo se najprej odpravili do mrazišča Dvojček, kjer je bilo potrebno zamenjat zaklon. Menjava je bila obvezna, saj je bil zaklon zaradi neznanega razloga poškodovan. V avto smo nato natovorili vse potrebno orodje, v Logatcu pobrali še pripravljeno kovino in se odpeljali proti Robidendolu.

Sončni žarki so se zaradi pozne ure hitro "vzpenjali" po pobočju
     Po približno slabi uri vožnje smo prispeli do parkirišča, pobrali vse potrebno za postavitev in kopanje, ter se nato odpravili proti vrtači, kjer bomo opravljali meritve. Najprej smo odstranili obstoječi zaklon, nato pa smo se lotili kopanja. Ker smo v mrazišče prispeli dokaj pozno in sonce ni bilo več tako visoko na nebu, je na našo srečo kopanje potekalo brez težav. Nikjer namreč ni bilo kamenja in luknjo smo izkopali res zelo hitro. V njo smo postavili drog, ga ojačali z jeklenicami ter nanj pritrdili zaklon. V slabi uri našega dela se je temperatura že spustila za 6°C. Tako je novo mraziščarsko merilno mesto pričelo z meritvami, mi pa smo se nato po krajšem ogledu okoliških dolin odpravili na zasluženo večerjo.

Meritve že potekajo. :)
Fotografije: Matic

 

0 komentarji:

Objavite komentar