ponedeljek, 08. december 2014

Prednovoletno srečanje članov društva na Obali, 6. december 2014

Leto, ki se počasi končuje, je bilo za naše društvo še eno zares uspešno. V tem letu smo uspeli realizirati skoraj vse načrte, ki smo se jih zadali na začetku leta oz. smo nekatere z našo prizadevnostjo in timskim duhom celo presegli. Poleg rednega vzdrževanja, pobiranja ter analiziranja podatkov iz mreže mraziščarskih in višinskih postaj na dinarski pregradi, smo v tem letu na Medvedjem Brdu pri domu CŠOD med drugim otvorili tudi prvo društveno vremensko postajo, jeseni pa smo postavili še postajo v Črmošnjicah v Beli Krajini. Mreži naših mraziščarskih postaj se je pretekli mesec pridružila še postaja v Robidendolu pod Nanosom. Z namenom proslaviti še eno uspešno leto smo na Miklavževo soboto, 6. decembra, organizirali prednovoletno druženje, ki je bilo namenjeno tako aktivnim kot tudi podpornim članom društva. Za lokacijo srečanja smo si izbrali nekoliko nenavaden kraj za »mraziščarje« in sicer slovensko obalo. Iz Logatca smo krenili malo pred 8. uro zjutraj ter po dobri uri vožnje po avtocesti prispeli na Obalo. Dežne kaplje so nas spremljale skozi celotno pot in tudi na Obali vremenske razmere razen precej višje temperature zraka niso bile bistveno drugačne kot v notranjosti države.
Morje na dan našega prihoda je bilo s svojimi 16 °C zelo toplo za začetek decembra; temperatura je bila blizu rekordnim vrednostim za ta čas. Temperatura zraka tega dne je znašala okoli 10-11 °C.Na začetku smo obiskali meteorološko službo na letališču Portorož, kjer nam je tukajšnji meteorološki opazovalec predstavil njihovo delo. Glavna naloga meteorološke službe na letališču je opravljanje polurnih opazovanj vremena, na podlagi katerih se obvešča letalsko posadko o vremenskih razmerah ter pred morebitnimi vremenskimi nevarnostmi v zračnem prometu. To je ključnega pomena za večjo varnost in učinkovitost letenja vseh uporabnikov zračnega prostora. Na začetku smo si ogledali meteorološko pisarno.Na podlagi opazovanj in meteoroloških kart letalski meteorologi prognostiki večkrat dnevno izdajo posebne GAFOR napovedi, ki imajo obdobje veljavnosti 6 ur. Znaki O, D, M in X na karti predstavljajo napoved predvidenih pogojev za določeno zračno pot v 2-urnih intervalih.Barometer, ki se danes sicer uporablja le še zelo redko, v primeru, da bi zatajila vsa elektronika.


Meteorološke meritve se zapisujejo tudi še v meteorološki dnevnik.


Po predstavitvi v pisarni smo odšli na ogled meteoroloških instrumentov na travnik poleg letališke steze.


Meteorološka hiška z instrumenti.


Meritve temperature za potrebe kmetijstva opravljajo tudi v različnih globinah pod zemeljsko površino.Heliograf – naprava za merjenje sončnega obsevanja. Tega je v letošnjem letu močno primanjkovalo.


Naprave za merjenje padavin ter ceilometer za določanje višine baze oblakov.


Posoda, s pomočjo katere določajo izhlapevanje vode.


Vso zbrano deževnico v posebnih posodah pošljejo na nadaljnje raziskave na Institut Jožef Stefan v Ljubljano.

Po predstavitvi v Portorožu smo se odpravili v Piran, kjer smo obiskali Morsko biološko postajo. Tu nam je prof. dr. Vlado Malačič predstavil zgodovino te postaje ter delovanje oceanografske boje Vida. Glavni namen postavitve meteorološke biološke postaje je raziskovanje dinamike obalnih morskih ekosistemov ter boljše razumevanje splošnih zakonitosti naravnih procesov in vplivov onesnaževanja v morju. Prof. Malačič nam je predstavil sicer kratko, a zelo pestro zgodovino oceanografske postaje Piran, vse tehnične težave, s katerimi so se soočali med izvajanjem projekta itd. Na boji so poleg instrumentov za merjenje temperature vode ter površinskih valov, nameščeni tudi instrumenti za temperaturo in vlažnost zraka, vetromer ter še nekateri drugi instrumenti za merjenje kakovosti vode.

Po predavanju na Morski biološki postaji smo se sprehodili ob morju ter naredili nekaj fotografij, nato pa odšli na kosilo v eno izmed izolskih gostiln. Popoldne se je krepila burja, ki nas je čedalje bolj preganjala proti domu.

Deževen pogled na piranski polotok.

Besedilo: Rok
Foto: Luka, Matej  


0 komentarji:

Objavite komentar