ponedeljek, 09. februar 2015

Zimski Blegoš, 8. 2. 2015

Na kulturni dan smo se trije člani odpravili proti Gorenjski, in sicer proti Škofji Loki, kjer smo pobrali še četrtega, našega najnovejšega in najmlajšega člana ter se odpravili do ene izmed naših višinskih postaj, ki je še vedno postavljena na enem od dreves tik pod vrhom 1562 m visokega Blegoša.

 Nad Storžičem
in Triglavom so se že dopoldne zbirali oblaki.
Zaradi zimskega tedna, ki se je na žalost vseh "snegoljubcev" bližal h koncu, smo bili tokrat vsi primerno opremljeni za gazenje po snegu. Gamaše ali kombinizon so bili obvezni, saj je bilo snega do kolen, v neštetih zametih pa je sneg segal do pasu in še višje.

Tudi smreke so bile še vse v belem.
Pot je bila lepo shojena. Pred nami je proti koči in samemu vrhu že tega dne odšlo nešteto pohodnikov in turnih smučarjev.

Vrsta turnih smučarjev in pohodnikov proti vrhu Blegoša.
Kljub temu smo mestoma lovili sapo, ki nam jo je dodatno jemal še veter, ki se je zaganjal v vrhove dreves, na izpostavljenih predelih pa tudi v vse pohodnike.


Postankov do planinske koče je bilo zato kar nekaj, še dobro, saj so bile klopi in mize pri koči polno zasedene. Snežna odeja je zapolnila vse proste kotičke.


Na nebu se je začelo zbirati vse več oblakov in ko smo prigazili do samega vrha, se je nebo proti severu že čisto zaprlo. Marsikod so se pojavljale snežne plohe, nekaj snežink pa je padlo tudi na Blegošu.


Novozapadli sneg je na vrh privabil številne turne smučarje, ki so naredili skomine tudi tistim, ki smo na Blegoš prišli peš.Seveda je prišlo na vrsto tudi tokrat odčitavanje podatkov. Na Blegošu je bila minimalna temperatura, okrog -15 °C, izmerjena v zadnjih dneh preteklega leta.


Nebo se je zapiralo, veter ni nič kaj jenjal, zato nas je počasi že začelo zebsti in smo se urno odpravili nazaj proti dolini. Pot navzdol je bila precej adrenalinska in zabavna. Strmo pobočje in v snegu shojena "stezica" sta bila odlična kombinacija za drsanje, mestoma celo "bordanje" (čeprav brez borda).

Dan je bil odlično izkoriščen. Super dan, zimsko vzdušje in prekrasni razgledi so bili zgolj začetek večdnevnega jasnega vremena, ki sledi.


Pripravila: Veronika
Fotografije: Amadej, Veronika

0 komentarji:

Objavite komentar