torek, 14. april 2015

Vremščica 11.4.2015

     V soboto smo se odpravili po prvi niz podatkov na Vremščico. Tokratna odprava je bila ena izmed bolj številčnih, saj se jo je udeležilo kar 5 članov. Poleg odčitavanja podatkov na Vremščici, pa je bil cilj tokratne odprave tudi odstranitev ostankov nekdanje meteorološke postaje. Po končanih delih na Vremščici smo se odpravili še do mrazišča Kalar. 

Zbrali smo se na Petkovcu, kjer smo priklopili prikolico in se nato odpeljali proti Vremščici. Ker je bilo jasno in precej toplo je po poti na Vremščico "švicalo" kar nekaj gorskih kolesarjev. Vreme pa so izkoristili tudi jadralni padalci, ki so se učili umetnosti jadranja.


Začetek čistilne akcije

Popolnoma zarjavelo stojalo 
Ostanki meteorološke hišice

Najprej smo pospravili ostanke bivše meteorološke postaje.Po čistilni akciji pa smo odšli še do društvene postaje, kjer smo pobrali prvi niz podatkov tega merilnega mesta. Predno smo nadaljevali pot proti Kalarju, smo se malo podkrepili ter debatirali o različnih temah. 

Burja je zaklon skoraj popolnoma slekla, tako smo ga morali
na novo obleči


"
"Halo" okoli sonca
Čas za krajši počitek


Pot do Kalarja je bila tokrat že povsem kopna, tako da smo se lahko pripeljali do našega običajnega parkirnega mesta, nato pa se spustili v mrazišče. Snega je bilo nekaj le na mestih, kjer so bili zameti. En manjši žamet snega je bil tudi ob našem merilnem mestu.

Spust v Kalarja
Ob postaji je še nekaj snega

Ob že skorajšnji vročini se prav proleže kakšen bel "madež"


Kot vedno smo tudi tudi tokrat upali da se bodo temperature spustile nižje kot sicer, vendar smo bili tudi tokrat preveč optimistični. Po hitrem "servisu" smo se nato vrnili do avtomobila in se nato odpelji poti domu.

Še nekaj besed o podatkih:
V Kalarju se je najnižja temperatura spustila le do -21°C (2. februarja). Sicer se je v obdobju od 2. januarja do 11. aprila pod -15 °C spustila 7 krat. Pod -20°C žal le enkrat.

Na Vremščici je bila najvišja temperatura (od 20.decembra 2014 do 11.aprila.2015) 14,6 °C, najnižja pa -10,9°C. Vsekakor se zelo veselimo prihodnjih podatkov z Vremščice, saj bodo pomembno prispevali k poznavanju dogajanja na Dinarski pregradi.

Graf poteka temperature na Vremščici


Besedilo: Iztok Miklavčič
Fotografije: Luka Likar, Jaka Ortar, Amadej Bernard0 komentarji:

Objavite komentar