četrtek, 29. oktober 2015

Postavitev mraziščarske postaje na Ribniškem polju

Zadnji oktobrski vikend se je naši mreži 15 meteoroloških postaj ob Dinarski pregradi pridružila še ena - postaja na Ribniškem polju. Ribniško polje je kraško polje na jugu Slovenije, ki ga obdajata dve planoti, na vzhodu Mala gora z najvišjima vrhovoma Stene in Črni vrh (963 m), na zahodu pa nekoliko višja Velika gora z najvišjim vrhom Turn (1254 m). S svojo dolžino cca. 11 km in širino 4 km se uvršča med večja kraška polja v Sloveniji. Za to polje je ob jasnih in mirnih nočeh značilna plitva, a izrazita temperaturna inverzija, ki je še posebej močna ob prisotnosti snežne odeje. Vse 3 meteorološke postaje, ki se že nahajajo tu, so postavljene na rahlo dvignjenem zahodnem robu polja, medtem ko je najhladneje na najnižjem (jugovzhodnem) delu polja pod naseljem Dolenja vas proti griču Jasnica. Tako kot se voda po dolgotrajnejšem jesenskem deževju steka na to območje in ga poplavi, tako tudi ohlajeni zrak, ki je težji od toplejšega, ob ugodnih vremenskih razmerah sili k zavzetju najnižje možne lege. Občasne meritve, ki so se na dnu polja že izvajale v nekaterih nočeh, so pokazale, da je temperatura zraka lahko tu tudi za več kot 10 °C nižja od bližnjih nekoliko višje ležečih meteoroloških postaj. Tako je bila npr. 30. decembra lani kljub ne preveč idealni noči za nočno ohlajanje ob sončnem vzhodu v Blatah izmerjena temperatura -16,5 °C, na dnu polja pa kar -28,5 °C, čeprav je med lokacijama  vsega 23 metrov višinske razlike! 
Priprave za postavitev nove vremenske postaje se začnejo že vsaj kakšen teden ali dva prej. Na začetku je potrebno pridobiti dovoljenje lastnika zemljišča, na katerem bo stala nova postaja. Sledi priprava lesenega droga in kovine, ki bo preprečevala gnitje droga »od spodaj«. Potrebno je bilo izdelati tudi zaklon, ki bo onemogočal sončnim žarkom, da bi vplivali na izmerjeno temperaturo, ter tudi jeklenice in vse kar poleg njih še spada zraven, da bo drog stabilno stal. 
Za postavitev postaje smo trije člani društva izkoristili nedeljsko popoldne, 25. oktobra. Po rahlo meglenem in kar hladnem jutru (temperatura se je spustila pod ledišče) je sonce sredi dopoldneva dokončno prebilo temperaturno inverzijo in popoldan je bilo prav prijetnih 17 °C. Iztok in Matic sta do mene z vsem potrebnim materialom prispela okoli ene ure popoldne, pri meni smo v avto naložili še orodje in nato se vsi skupaj odpeljali na bližnje polje. Na nebu je bilo čedalje več cirusov, malo pred Iztokovim in Maticovim prihodom je na enem izmed njih prišlo celo do irizacije. Do tega pojava pride,  ko se svetloba sončnih žarkov odbije od kristalčkov ledu, kar daje oblaku značilno mavrično barvo, podobno kot pri mavrici. Pojav je trajal le krajši čas in žal ni bil fotodokumentiran.

Še zadnje priprave za postavitev merilnega mesta.
Za lokacijo naše nove postaje smo izbrali dno manjše kotanje, ki je hkrati tudi najnižja točka polja. Kopanje luknje za drog je potekalo brez kakršnihkoli težav, saj nismo naleteli na kamenje, ki bi nas pri tem lahko oviralo. Po kamenje za obtežitev droga smo zato odšli v bližnji gozd. Pri stabilizaciji droga smo imeli nekaj težav, saj se nam je utrgala ena izmed nateznih matic, zaradi česar smo morali nekoliko improvizirati. Pa vendarle je bila postaja po približno dveh urah dela že pripravljena za meritve. Logger je z beleženjem podatkov začel ob 15. uri.

Zemeljska dela :)

Naš najmlajši član v akciji.
Za konec še društvena tablica. 

Oblačnost se je počasi gostila, šibko jesensko sonce je le še bledo svetilo skozi čedalje redkejše razpoke med oblaki. Naredili smo še nekaj fotografij in se nato odpravili vsak proti svojemu domu.
Brez skupinske fotografije tudi tokrat ni šlo,Besedilo in foto: Rok

0 komentarji:

Objavite komentar