ponedeljek, 07. december 2015

Zeleno-beli Golaki

Miklavževa nedelja je bila izbrana za prvo pobiranje podatkov pred koncem leta. Ker je postaj veliko in je bilo posledično na voljo tudi ogromno izbire, sem izbrala meni najljubšo lokacijo - Golake. Na odpravi se mi je pridružil še Matej. Ker društvo nima viška dataloggerjev, je običajno, da s seboj vzamemo še kakšen prenosni računalnik in čitalec, da na mestu odčitamo podatke in na novo nastavimo merilnik za merjenje. Seveda je s seboj treba vzeti tudi ključe za odvijanje matic. Tokrat sem morala sama priskrbeti orodje in sem bila ob zbiranju vseh mogočih številk ključev podučena, da vse številke ključev ne obstajajo - kdo bi si mislil :D.
No, kakorkoli, po Ajdovski hitri cesti, kjer tokrat burja ni pihala niti malo, sva se kaj kmalu pripeljala do Predmeje in naprej po sprva asfaltirani, nato pa makedamski in mestoma z ledom pokriti cesti, do prevala Strgarije, kjer se običajno začne pohod na Mali Golak. 5 minut hoda do Iztokove koče, ki mu sledi dobre pol ure hoda do vrha Golaka. Na sončni strani je bilo vse polno jesenskega listja, a v senci je bilo na pobočju še kar nekaj centimetrov snega. Na vrhu ni bilo tako prijetno, saj je bilo precej megleno, še veter je pihal, zato sva se spustila nekaj metrov nižje, kjer stoji naša postaja. Brez večjih težav sva odčitala podatke, ponovno nastavila merilec in odhitela v mrazišče.Mrazišče je po lanskem žledu težje dostopno. Številne veje in podrta debla ne dovoljujejo, da se tja dol spustiš naravnost po "stari poti". Sneg, ki ga je na poti tudi do pol metra pa se mestoma udira in če stopiš še na skalo, ki se skriva pod njim, je zdrs in posledično udarec ob vejo zelo verjeten. A kljub temu sva uspela priti do mrazišča, pobrala podatke še tam in pripravila postajo na zimo - dvignila temperaturni zaklon malce višje, da ga morebitni sneg v tej zimi ne bo zasul. Najnižja temperatura je bila izmerjena konec novembra, in sicer kar -18,4 °C - precej obetavno, glede na dosedaj sicer slab začetek "zime".
Za odhod iz mrazišča sva izbrala drugo lažjo pot in se potem sprehodila še do drugih vrhov. Ta čas se je malce zjasnilo in pokazali so se belo-zeleni kontrasti.
V prihajajočih tednih bo sledilo še kup odprav do vseh naših merilnih mest. Leto se bliža h koncu in vse nas zanima, kakšno je bilo to leto na vseh naših merilnih mestih.

Napisala: Veronika
Slike: Matej

0 komentarji:

Objavite komentar