četrtek, 17. avgust 2017

Po fronti na Blegoš, 13. avgust 2017

Kljub počitnicam v našem društvu ne počivamo. Tokratno odpravo smo v sestavi Danijela, Rok in Luka izvedli zaradi izteka meritev na višinski postaji Blegoš. Pot nas je iz Ljubljane vodila do Škofje Loke in naprej proti Gorenji vasi, od koder se je začela cesta strmo vzpenjati. Avto smo pustili na parkirišču pri Črnem kalu in od tod nadaljevali pot peš.

Neokrnjena narava, odlični razgledi in prijetne temperature po prehodu hladne fronte so tega dne na drugi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja privabili trume obiskovalcev. Po krajšem postanku pri koči smo pot nadaljevali po strmem, a vseeno ne preveč zahtevnem pobočju vse do vrha Blegoša. 


Pogled proti koči, v kateri se je to nedeljo trlo obiskovalcev.

Vrh obdaja velik travnik s številnimi skritimi vojaškimi rovi in na njem se poleti pasejo krave. Od tu se nam je odprl prekrasen razgled na Polhograjsko hribovje, Golake, Kojco, Porezen, Julijske Alpe, Ratitovec, Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. Modrino neba je motilo le nekaj posameznih kopastih oblakov.

Idiličen pogled proti najvišjim slovenskim vrhovom. 


Dame z Blegoša se kljub številnim obiskovalcem niso pustile motiti. :)

Po kakšni uri fotografiranja, smo se spustili nekaj deset metrov nižje do našega merilnega mesta, da bi odčitali podatke. Iz dobljenih podatkov je razvidno, da se je temperatura med izrazitim vročinskim valom v začetku avgusta najvišje dvignila 3. v mesecu, ko je bilo 25,4 °C. Kljub temu, da so se temperature v teh dneh ponekod povzpele blizu ali pa celo presegle dosedanje rekorde, pa smo na Blegošu v zadnjih letih že več kot desetkrat izmerili tudi do več kot 2 °C višjo temperaturo. Najbolj, do 27,8 °C, se je ogrelo 23. julija 2015. Najnižjo temperaturo v tem merilnem nizu je registrator zabeležil malo pred t.i. ledenimi možmi (-4,6 °C, 10. maj), ko se je še zadnjič pred poletjem ohladilo pod ledišče, v bližino ničle pa se je temperatura spustila še po prehodu hladne fronte skoraj mesec dni kasneje (0,6 °C, 8. junij).

Graf temperature od zadnjega odčitavanja podatkov 21. aprila

Po odčitavanju podatkov smo se spustili nazaj do koče, kjer smo si privoščili slastno planinsko kosilo. Beseda je nanesla tudi na izredni občni zbor, ki je po nedavnem odstopu predsednika predviden proti koncu oktobra. Več o tem pa kmalu. 

Slastnim orehovim štrukljem se pač nismo mogli odreči. :)
Tekst: Rok
Foto: Luka, Rok

0 komentarji:

Objavite komentar